GHALO DAS CRUCES Ó LICOR CAFÉ ( Receita en 15 pasos)
01.- Achegarse ata as Cruces e mercar un ghalo duns cinco quilos. Xa ven esfolado e limpo.
02.- De camiño pra casa, parar na taberna, e mercar dúas botellas de licor café. Botar un par de grolos de cada unha, para ver a calidade.
03.- Xa na casa, rechear o ghalo con un anaco de touciño, medio limón, e herbas con moito arrecendo (Romeo, tomillo, orégano, loureiro e pementa negra). Aproveitar o momento para botar un par de grolos de cada botella de licor café.
04.- Poñer o ghalo nunca fonte e abrir o forno, metelo dentro e pechar. Aproveitar para botar un groliño de licor café.
05.- Poñer o forno a 180 grados, sentarse, esperar, e mirar de cando en vez pro ghalo.
06.- Según se vai mirando, aproveitar para tomar dous licores de grolos no café.
07.- Darlle á manivela de fornear o prendo, ó tempo que se toman catro licores de botellas co café.
08.- Grolear ben o café para que non se queime a manivela do licor.
09,- Beber catro grolos do ghalo con café, mentres se asa o licor.
10,- Apagar o licor, sacar o café e poñelo enriba dos grolos. Aproveitar para manivelar das dúas botellas de cada ghalo.
11.- Sacar o forno, emplatar o café, acoitelar o licor, e ghalear a mesa.
12.- Coller un ghalo grande, enchelo de botellas e licuar os vasos ata a mitade de grolos coa manivela de fornear.
13.- Mentras se ghalean uns grolos, esperar que enfrien as botellas tomando un forno de licor de grolos por riba do café.
14.- Deitarse troceado na bandexa do café, meter o licor na cama e deitarse co ghalo. Xa se comerá mañá xunto co forno de ghalear as botellas da manivela.
15,- A durmila…
